ARACIM ÇEKİLDİ NE YAPMAM GEREK?

 

Aracınızı hatalı bir yere park etmek veya ehliyetsiz araç kullanmak neticesinde kolluk kuvvetlerinin isteği ve refakati ile cezai işlem uygulandığı gibi kolluk kuvvetleri aracınızı yetkili bir otoparka çektirebilir.

Eğer aracın başındaysanız ve kolluk kuvveti aracın çekileceğini söylüyorsa sürücü belgesine sahip birinin gelip aracı almasını talep edebilirsiniz. Talebinize olumlu veya olumsuz cevap almanız; yani her iki ihtimal de olasılık dahilindedir.

Eğer araç çekilirse; öncelikle trafik cezanızı vergi dairesine giderek VEYA Gelir İdaresi Başkanlığı internet sayfası üzerinden VEYA ilgili bankalar ya da  mobil bankalcılık üzerinden ödedikten sonra ilgili trafik müdürlüğüne (ehliyetiniz yok ise ehliyetli biri ile) müracaat etmeniz gerekmekte, sonrasında aracınızın hangi otoparkta olduğu bilgisini alarak ilgili otoparka gidip araç çekme bedeli ve günlük otopark ücretlerini ödedikten sonra aracınızı teslim alabilirsiniz. (yanınızda nakit bulundurmanız tavsiye olunur; gideceğiniz yediemin otoparkında kredi kartı kullanılmıyor olabilir, kullanılsa bile pos cihazı bozuk olabilir. otoparka gitmeden evvel arayıp bu konuyu da netleştirebilirsiniz.)

Not: yediemin, Arapçada güvenilir el anlamına gelmektedir.

Aracınızın çekildiği yer bilgisi e-devlet kullanıcılarına 48 saat içerisinde e-devlet sayfası üzerinden ve telefon numaranızı e-devlet uygulamasına kaydettiyseniz sms olarak duyuruluyor:

Aracımın Çekildiği Otopark Bilgisi Sorgulama (gerçek kişi)

 

Aracımın Çekildiği Otopark Bilgi Sorgulama (tüzel kişi)

Tabii ki fazla otopark ücreti ödememek adına mesaj gelmesini veya e-devlet sayfası üzerinden aracın çekildiği yer bilgisinin gösterilmesini beklemeden Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Şube birimine giderek işlemleri başlatmanız faydanıza olacaktır.

ARACIM BAŞKA ŞEHİRDE ÇEKİLDİ NE YAPMAM GEREK?

Yukarıda üçüncü paragrafta yazıldığı üzere öncelikle var ise trafik cezasının ödenmesi gerekmekte ve sonrasında;

Örneğin siz A şehrinde yaşıyorsunuz diyelim ve bir yakınıza aracınızı emaneten verdiniz ve kendisi B şehrinde aracın çekilmesine sebep oldu: siz kendi şehrinizde bir notere giderek durumu anlatıp  muvaffakatname denilen bir vekalet çıkartıyorsunuz, bu evrakı A şehrinde oluşturmanıza rağmen B şehrinde görünebiliyor fakat B şehrinde de aslı gibidir yapılması gibi bir durum var, İsterseniz kargo ile de gönderebilirsiniz fakat bu biraz zaman alabilir. Bu evrakı düzenleme noterlik maliyeti 2022 yılı için 300 TL ye yakın olduğunu söyleyebiliriz.

Ücret konusunda daha net bilgi için sayfamızda yer alan tüm şehirlere ait noterlik adres ve telefonlarına bakabilirsiniz.

Link:  https://plakamikaybettim.com/noterlik-adresleri/

Not: Akıllı telefonunuz üzerinden sağ üstteki üç noktaya tıklayıp sayfada bul diyerek,

Bilgisayar üzerinden ctrl+f tuşlarına birlikte basarak, aradığınız şehire ait bilgilere daha kolay ulaşabilirsiniz.

aracım cekildi ne yapmalıyım?