Lastik Basınç Çizelgesi

admin 0 Yorumlar 27 Kasım 2022

Güvenli ve konforlu bir sürüş için; araç lastiklerinizin basınç değerlerini belirli aralıklarla kontrol etmeniz, hem lastiklerin aşınma süresi hem de yakıt tüketimi konusunda size avantaj sağlayacaktır.

 

Basınç ölçüm birimleri

  • pascal(Pa)
  • bar(bar)
  • teknik atmosfer(at)
  • atmosfer(atm)
  • torr(mmHg)
  • pound-kuvvet/inch*inch(psi) olmakla birlikte

ülkemizde ve dünyada  en yaygın biçimde kullanılanları  “bar” ve “psı” değerleri ile ifade edilir.

 

 

Aracınıza en uygun lastik tipi ve lastik basıncı bilgileri genellikle araç kullanım kılavuzunda ve sürücü kapısını açtığınızda iç kısım veya menteşe kısımlarına yakın bir konumda yazılıdır.

Normal şartlar altında sizin aracınıza uygun olduğu belirtilen bu basınç değerleri tüm lastiklerinizde eşit olmalıdır. Araca yolcu bindiğinde ağırlık dağılımı değişeceğinden, genellikle ağırlığın daha yoğun olduğu ön lastikleri veya  arka lastikleri iki birim kadar daha fazla hava ile doldurmak gibi bir bakış açısı vardır: örneğin, basınç çizelgesinde 32psi yazan bir aracın ön lastikleri 34psi hava ile doldurulur; fakat bu motorlu taşıt üreticileri tarafından onaylanan bir davranış değildir.

En doğru olan kullanım şeklini lütfen aracınızın kullanma kılavuzuna bakarak uygulayınız.

 

Lastik Ebatlarının Okunması

örnek resimden anlaşılacağı üzere her bir harf ve rakamın ifade ettiği bir değer vardır. Bunun yanı sıra lastik yanağında yazan başka bir önemli bilgi ise lastiğin üretim tarihidir. Lastiklerin kronolojik yaşı lastiğin yanağında “DOT” sembolünün ardından gelen karakterlere bakarak anlaşılabilir. Son dört rakam, lastiğin üretildiği yılı ve o yılın hangi haftasında üretildiğini gösterir. Bu dört rakamın ilk iki hanesi hangi haftada üretildiğini gösterir (Bunlar, bir yılda 52 hafta olduğundan; “01” ile “53” arasında değişen sayılardır.) Lastikleriniz uygun koşullarda saklandığı sürece 10 yıla yakın ömürleri olduğu söylenmekte fakat bir başka önemli husus lastikleri kullanırken oluşan aşınmalardan dolayı lastik diş derinliği denilen lastik tabanında yer alan tırtıklı desenin derinliğidir. Yaz lastiklerinde 3 mm kış lastiklerinde 4 mm olması gereken bu derinlik 1,6 mm den aşağı düştüğünde araç muayeneden geçemez.

.

 

Lastik Doğru Basınç Sayesinde Yere Daha Sağlam Basar         

Lastiklerde Yük Endeksi

 

 

Yorum Yap