Plakamı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

admin 3 Yorumlar 3 Ekim 2022
Plakamı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

NE YAPMALIYIZ

Öncelikle bu sayfayı oluşturma amacımız kendimin de başına gelen ve her motorlu araç sürücüsünün başına gelebilecek bir problem olan plaka kaybetme durumu ile ilgili doğabilecek sorunlar ve çözüm yollarının neler olduğu konusunda, plakamı kaybettim veya plakamı düşürdüm dediğinizde nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini kısaca sizlere açıklamak ve plakanızı bulmak adına sizlere yardımcı olmak. Plakamız Kaybolduğunda Ne Yapmalıyız? 

Kısaca araç plakamı düşürdüm, araç plakamı kaybettim, motosiklet plakam kayboldu gibi durumlarda kısa bir hap bilgi vererek devam etmek istiyorum:

Motosiklet hariç diğer motorlu araçlarda iki adet plaka bulunur ve motosikletlerde tek plakanın kaybolması durumunda yeni ve farklı bir (farklı harf ve rakam serisinden oluşan) plaka temin edilmesi gerekir. Otomobil, kamyon, kamyonet tır, traktör, minibüs, otobüs, kırkayak kamyon vb. araçlarda çift bulunan plakalardan eğer sadece biri kaybolmuşsa aynı plaka numarasını aşağıda belirteceğim şekilde yeniden temin edebilir, iki plakanın ikisi de bir anda veya farklı zamanlarda kaybolmuş, düşmüş vs. ise aşağıda anlatacağım şekilde yeni ve başka bir plaka almak gerekecektir.

Plakamı Kaybettim Ne Yapmalıyım?
Plakamı Kaybettim Ne Yapmalıyım?

 

Öncelikle plaka düşürmek dünyanın sonu değil, arkanıza yaslanın ve daha büyük sorunlarınız olmadığı için mutlu hissedin.

Kısaca şunu belirtmek isterim ki araç plakam kayboldu deyip hemen yeni plaka çıkartma işlemlerine başlamadan önce bir süre düşürmeniz muhtemel olan yerlerde aramanız faydanıza olacaktır. Plakanızı bulan biri olur ve sitemize bunu belirtir ise; sizleri haberdar etmekten mutluluk duyarız.

Kayıp plakayı yeniden bastırmak için yapılması gerekenler;

  • Aracın ruhsat sahibi trafik şubeye giderek kayıp beyanında bulunur, sisteme işlenir.
  • Herhangi bir notere gidilir kayıp plakanız ile ilgili trafik şubede işlemleri tamamladığınızı beyan edip noterden plaka basım evrakını alırsınız.
  • Şoförler odasına gidersiniz ve elinizdeki evrakı plaka matbaasına verip bir süre plakanızın basılmasını beklersiniz. (tek plaka basım ücreti yaklaşık olarak, notere: 200₺ şoförler odasına:195₺ 2024 yılı) (Ruhsat değişikliği 1.200₺ 2024 yılı)
  • Araca sahte plaka takmak veya kullanmak, 32.170₺ ve 20 ceza puanı ayrıca Türk Ceza Kanunu’nun 204’üncü maddesinden adli işlem yapılır.

Ayrıca, plakasız dolaşmanın cezası 2022 yılında 1.702,5₺ 20 ceza puanı iken, 2023 yılında 6.890₺ 20 ceza puanı  2024 yılında 10.971₺ yanı sıra 20 ceza puanı olmuştur, 15 gün içinde ödenirse %25 indirim uygulanır, bu yüzden bir süre trafiğe çıkmamanız daha iyi olacaktır fakat günlük yaşamanızın sekteye uğramaması adına birkaç hafta bu şekilde dolaşmak ve ceza almamak trafik ekipleri ile karşılaşma sıklığınıza bağlı 🙂

İngiltere’de plaka kaybetme durumunda: Öncelikle polise rapor tutturuyor ve zaman kaybetmeden DVLA sistemine giriş yapıp çalıntı mı kayıp mı olduğuna dair bir kayıt oluşturuyorsunuz.

https://www.gov.uk/government/organisations/driver-and-vehicle-licensing-agency

Plaka bulanlar:

Bulduğunuz plakaları sahibine ulaştırmak adına çok kısa vakit ayırıp bizimle paylaşırsanız iyilik hareketiniz pozitif sonuçlanabilir. Yapmanız gereken kayıt ol sayfasından üyelik ve sonrasında plaka ekle butonu ile ilan oluşturmak, işte bu kadar kolay. Tüm hizmetlerimiz ücretsizdir.

Plaka kaybedenler:

Kaybettiğiniz plakanızı sistemimize girerseniz, bulan kişiler sisteme dahil olduğunda size mail veya telefon aracılığı ile bilgi verilecektir.

Global dünyada etik değerlerimizi kaybetmeden teknolojiden yararlanıp insanlığın faydasına bir yaşam şekliyle içinizdeki iyiliği büyütmek için duyarlı davranıp yardımcı olduğunuz için teşekkür ediyoruz.

Tüm kayıp/çalıntı ihbarlarınızın takibi için e-devlet üzerinden ilgili linke tıklayabilirsiniz:  https://www.turkiye.gov.tr/btk-kayip-calinti-ihbar-sorgulama-iptal

instagram       Facebook       Twitter

 

 

 

 

 

 

 

3 Yorumlar

  1. Ali
    25 Ocak 2024

    Araç vefat eden babamın üstüne henüz veraset intikali yapmadık yani aracın sahibi hala vefat eden gözüküyor yeni plakayı nasıl çıkartabilirim

    • 25 Ocak 2024

      Miras kalan arabanın kasko sigortası da bütün hak ya da borçlarıyla yeni sahibine geçer. Araç sahibinin vefatı durumunda ilk olarak yapılması gereken şey veraset ilamıdır. Veraset ilamının bir diğer adı da mirasçılık belgesidir. Bu belge mahkemeden alınır ve vefat eden kişinin mirasçılarını resmiyete döker.

Yorum Yap